Αξιολόγηση Σχολείων Σχολικού Έτους 2021-22 (26-10-23)



Στην έκθεση με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων κατά το σχολικό έτος 2021-22 σημειώνεται ότι η πρώτη, ολοκληρωμένη, εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης έγινε μια δύσκολη, απαιτητική χρονιά λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων (covid-19), της εισαγωγής πολλαπλών εκπαιδευτικών αλλαγών/καινοτομιών και των έντονων αντιδράσεων από τα εκπαιδευτικά σωματεία. Το αποτέλεσμα ήταν να γίνει δύσκολη η κατανόηση των βασικών παραδοχών και στοχεύσεων της εσωτερικής αξιολόγησης και να περιοριστεί ο βαθμός ετοιμότητας των σχολικών μονάδων να ανταποκριθούν στις τυπικές υποχρεώσεις, αλλά και στην ουσιαστική αξιοποίηση των αξιολογικών διαδικασιών. Στην ίδια έκθεση εντοπίζονται προβλήματα, αλλά και θετικές προεκτάσεις.

Σχετικά με τα προβλήματα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
  • Υπήρξε ελλιπής κατανόηση της παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής αναγκαιότητας των σχεδίων δράσης και ανεπαρκής ερευνητική εμπειρία, σχετική δεξιότητα καθώς και συλλογικότητα.

  • Διαπιστώθηκε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που συμπληρώνουν ωράριο σε περισσότερα από ένα σχολεία και σημειώθηκε αρνητική στάση κάποιων εκπαιδευτικών να εμπλακούν σε κάτι νέο και άγνωστο γι’ αυτούς/ές.

  • Υπήρξε δυσκολία στην επιλογή των κατάλληλων κριτηρίων αξιολόγησης της διαδικασίας, ώστε με σαφήνεια και αξιοπιστία να αναδειχθούν τα ποσοτικά δεδομένα και τα ποιοτικά συμπεράσματα.

  • Παρατηρήθηκε υποχρεωτική υλοποίηση πολλών σχεδίων σε μια σχολική μονάδα στις πολυδύναμες σχολικές μονάδες (ΕΠΑΛ, ΣΕΚ, Μουσικά σχολεία κ.ά.) με αρνητικά αποτελέσματα ως προς την παρακολούθηση των δράσεων και την διασφάλιση της ποιότητάς τους.

  • Υπήρξε περιορισμένη ανταπόκριση των γονέων με εξαίρεση λίγων περιπτώσεων, όπου λειτούργησαν σχολές γονέων.


Σχετικά με θετικές προεκτάσεις, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι:
  • Στην πλειονότητα των ομάδων των εκπαιδευτικών αναπτύχθηκε κλίμα συνεργασίας, διαλόγου και δημιουργικού προβληματισμού, ενισχύοντας τις σχέσεις και αναδεικνύοντας καινούριες δυναμικές και συνεργασίες των σχολικών μονάδων.

  • Τα όποια προβλήματα προέκυψαν, αποτέλεσαν για τους εκπαιδευτικούς παιδαγωγικές προκλήσεις και τα αντιμετώπισαν με επαγγελματική συνέπεια.

  • Διαμορφώθηκαν, όπου ήταν δυνατό, δίκτυα συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες και δημιουργήθηκαν κοινότητες μάθησης.

  • Αναζητήθηκαν πόροι για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των σχολικών μονάδων και οι εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν συνεργασίες με κέντρα πρόληψης-προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας - εφαρμογή στοχευμένων δράσεων.

  • Παρήχθη ποικίλο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό υλικό και καθιερώθηκαν καλές πρακτικές.




Δείτε εδώ την σχετική ΕΚΘΕΣΗ.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝΟΔΙΚΟ ΠΕΥΚΗ