Έξι SOS για τους Μαθητές που Στοχεύουν σε ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΤΕΠ) (30-4-19)


Οι μαθητές που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε ΤΕΠ (Τμήματα Ελεύθερης Πρόσβασης) ή ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, χωρίς πανελλαδικές, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

1. Θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο τμήμα που θα χαρακτηριστεί ως ΤΕΠ μόνο εφόσον το έχουν δηλώσει κατά την Α’ Δήλωση Προτίμησης, η οποία θα γίνει:
(α) Τον Οκτώβριο του 2019 από τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στη Γ’ Λυκείου.
(β) Τον Ιούνιο του 2020 από τους μαθητές που θα φοιτήσουν φέτος στη Β’ Λυκείου και τον Ιούνιο της κάθε χρονιάς της Β’ Λυκείου, από τους νεότερους.

2. Για όλα τα τμήματα και τις σχολές ενστόλων, θα απαιτούνται πανελλαδικές εξετάσεις. Δε θα υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης σε κανένα από τα τμήματα αυτά.

3. Όσοι εγγραφούν σε ΤΕΠ, χωρίς πανελλαδικές, δε θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής.

4. Οι υποψήφιοι που γράφτηκαν σε κάποιο τμήμα ΤΕΠ, χωρίς πανελλαδικές, δε θα έχουν τη δυνατότητα υποβολής μηχανογραφικού τις επόμενες χρονιές με την κατηγορία του 10%.

5. Εάν κάποιος υποψήφιος επιλέξει κάποιο ΤΕΠ στο οποίο απαιτείται ειδικό μάθημα ή πρακτική δοκιμασία θα έχει τη δυνατότητα εγγραφής σε αυτό μόνο εάν πετύχει τον ελάχιστο απαιτούμενο βαθμό, στην πανελλαδική εξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος ή πρακτικής δοκιμασίας. Εάν αποτύχει, χάνει το δικαίωμα πρόσβασης στο τμήμα αυτό και δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη στο νόμο, για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο υποψήφιος πιθανότατα χάνει τη δυνατότητα πρόσβασης και στα άλλα ΤΕΠ που ενδεχομένως έχει δηλώσει.

6. ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι φετινοί μαθητές της Γ’ Λυκείου, που θα υποβάλλουν την Α’ Δήλωση μέχρι 31 Οκτωβρίου, δε θα γνωρίζουν μέχρι κάποιο σημείο της σχολικής χρονιάς, ποια τμήματα θα είναι ΤΕΠ κα ποια όχι. Έτσι, εάν δεν έχουν ξεκινήσει έγκαιρα προετοιμασία για τις πανελλαδικές, πιθανότατα θα βρεθούν σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους υποψηφίους, στην περίπτωση που τα τμήματα που σκέφτονται να δηλώσουν (ως ΤΕΠ), χαρακτηριστούν τελικά ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΜΗΜΑΤΑ.
ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΝΟΔΙΚΟ ΠΕΥΚΗ